Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Elämänrakentajat

Ragde, Anne B. (2018): Elämänrakentajat. Suom. Katriina Huttunen. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 284 s.

Elämänrakentajat on Neshovin suvun ja tilan elämää kuvaavan sarjan viides osa. Suomennetut sarjan kirjat ovat:

1. Berliininpoppelit
2. Erakkoravut
3. Vihreät niityt
5. Elämänrakentajat

”Neshovin sikatilan perinyt Torunn pistää toimeksi, ja pian remontti on niin valmis, että äiti ja ystävätär voivat tulla Oslosta kylään. Kaiken kukkuraksi Torunn aloittaa harjoittelijana setänsä Margidon hautaustoimistossa. Muutosten kouriin joutuu myös Erlend: on remontoitava luksushuvila ja kestettävä kiukuttelevaa kumppania. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousee kuitenkin hoivakodissa viihtyvä Tormod, joka uskaltaa viimein muistella kipeää menneisyyttään."

Kesken remonttipuuhien on mukava hetkeksi istahtaa miettimään lukemaansa, mutta esittelytekstiin ei ole juurikaan mitään lisättävää. Torunn remontoi työnsä ohella tilaa, Erlend ja Krumme puolestaan työstävät vanhaa huvilaa eläen samalla ruuhkavuosia kolmen lapsensa ja heidän äitiensä kanssa. Tormod nauttii elämästään hoivakodissa, mutta kaikista onnellisin on Margido saadessaan idearikkaasta Torunnista elämäntyölleen jatkajan. Kaikki katsovat hyvin luottavaisesti tulevaisuuteen, mutta elämällä onkin toisenlaisia suunnitelmia.

Kirjasarjoissa on se vaara, että myöhemmät osat joko alkavat toistaa itseään tai sitten käänteistä tulee epäuskottavia, mutta Elämänrakentajat on aivan yhtä elämänmakuinen kuin kaikki aiemmatkin osat. Tarinan vahvuus onkin mielenkiintoiset henkilöt aivan tavallisine toiveineen samoin kuin arjenkuvaus, joka ei ole pelkkää harmaata suorittamista, vaan siitä löytyy niin lempeyttä, huumoria kuin iloakin. Kirjasarjan piti olla alun perin trilogia, mutta tämäkin tarina antaa ymmärtää, että jatkoa voisi olla luvassa ja hyvä niin, koska en ole vielä valmis hyvästelemään Neshoveja.

Jälkisanat:

Joku edellisistä asukkaista oli maalannut olohuoneen seinän tämän telluksen rumimmalla harmaalla ja nyt vuoden asumisen jälkeen rumilusseinä sai vihdoin lähteä. Samalla makkarin ja eteisen seinät saivat saman sävyn ja nyt pieni pintaremontti jatkuu viilauksilla. Seuraavan kahden viikon teema on koti kuntoon, joten kirjoittamisen sijasta hion, kittaan, pesen ja pyyhin.

Ei kommentteja: