Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Taivasten vanki

Ruiz Zafón, Carlos (2012): Taivasten vanki. Suom. Antero Tiittula. Otava. 332 s.

Saaga Unohdettujen kirjojen hautausmaasta sisältää seuraavat kirjat:

3. Taivasten vanki
4. Henkien labyrintti

”Vuosi Tuulen varjon tapahtumien jälkeen salaperäinen muukalainen saapuu Semperen ja pojan kirjakauppaan, jossa työskentelee myös heidän ystävänsä Fermín Romero de Torres. Uhkaava vieras tuntuu tietävän Fermínin henkilöllisyyden.

Fasistien tyrmästä paennut Fermín toipuu kammottavista vankilakokemuksista ja suunnittelee häitään, mutta pysyäkseen turvassa ja voidakseen avioitua hän tarvitsee uuden identiteetin.

Tästä alkaa mysteerejä pursuava tarina rakkaudesta, ystävyydestä, kateudesta ja kostonhimosta. Se vie lukijan syvälle Francon sotilasdiktatuurin ajan Espanjaan, Barcelonan hämärille kujille ja Unohdettujen kirjojen hautausmaan uumeniin.”

Taivasten vangissa eletään 1950-luvun loppua ja Sempereiden kirjakauppaan astuu sisään mies, joka ostaa kaupan kalleimman niteen, Monte-Criston kreivin. Arvokkaan kirjan mies jättää lahjaksi kauppa-apulainen Fermín Romero de Torresille, joka puolestaan kalpenee nähtyään lahjansa. Nyt on tullut se hetki, jolloin Fermínin on paljastettava Danielille menneisyytensä ja Daniel saa kuulla uskomattoman tarinan Fermínin Montjuïcin vankilassa viettämästä ajasta, jolloin Fermín oli ystävystynyt samaisessa vankilassa viruvan David Martínin kanssa. Monte-Criston kreivi on suora vihjaus heidän ystävyyteensä ja vakuuttaa Fermínin siitä, ettei vankilanjohtaja Mauricio Valls saanut murrettua Danielia, mutta Fermín tietää myös sen, että Mauricio Valls ei ole mies, joka luovuttaa taistelematta.

Taivasten vanki ei ole yhtä monikerroksinen kuin kaksi edellistä, koska Fermín Romero de Torresin kertoman kautta romaani yhdistää edellisten kirjojen päähenkilöt toisiinsa. Tarina ei kuitenkaan ole pelkkä kuvaus Francon ajan julmista vankilaoloista, vaan tarinassa on ihmissuhteisiin liittyvää draamaa samoin kuin henkilö, joka haluaa hyötyä lahjakkaasta kirjailijasta. Kirjaa aloittaessani minulla oli epäilykseni, mutta kirjailija sitoi taitavasti aiemmat osat yhteen herättäen myös jonkin verran lisäkysymyksiä. Pidin kuitenkin kovasti tällaisesta selkeästi viimeistä osaa pohjustavasta yhteenvedosta, joka pakottaa minut lukemaan Henkien labyrintin. En oikeastaan voi muuta kuin ihailla kirjailijan kykyä luoda tunnelma ja mysteeri, joka vain houkuttelee lukemaan lisää.

Jälkisanat:

Saagan romaanit voi lukea missä järjestyksessä tahansa, mutta suosittelen lukemaan ilmestymisjärjestyksessä. Kiitos kirjastolaitoksen, kaikkia osia on hyvinkin runsaasti saatavilla Helmet-kirjastoissa.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan. Kaikista näkemistäni valitsin tämän kirjan sen takia, että jätin aikoinaan saagan lukemisen kahteen ensimmäiseen osaan ja tämä oli loistava syy päästä uudestaan Unohdettujen kirjojen hautausmaan pariin.

Ei kommentteja: