Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Tuulen varjo

Ruiz Zafón, Carlos (2012): Tuulen varjo. Suom. Tarja Härkönen. Otava. 646 s. (Huom. Ilmestyi ensimmäisen kerran Otavan julkaisemana 2004.)

Saaga Unohdettujen kirjojen hautausmaasta koostuu seuraavista kirjoista:

1. Tuulen varjo
2. Enkelipeli
3. Taivasten vanki
4. Henkien labyrintti

”Barcelonan vanhan kaupungin sydämessä on salaperäinen ""Kadonneiden kirjojen hautausmaa"". Sinne kirjakauppiasisä vie kymmenvuotiaan poikansa Danielin ja antaa hänen valita itselleen kirjan. Käsiin osuu Julián Caraxin teos Tuulen varjo, jonka kirjoittaja on kadonnut mystisesti, kenties murhattu. Yli vuosikymmenen ajan Daniel seuraa kirjailijan jälkiä läpi rakkauden, väkivallan, ystävyyden ja petoksen labyrintin. Sitten Caraxin salaperäinen tarina alkaa toistua Danielin omassa elämässä: eräs Tuulen varjo -romaanin henkilöistä ryhtyy vakoilemaan ja uhkailemaan häntä.

Espanjalainen Carlos Ruiz Zafón (s. 1964) on työskennellyt elokuvakäsikirjoittajana Los Angelesissa, mutta muutti vastikään takaisin kotikaupunkiinsa Barcelonaan. Umberto Econ Ruusun nimeen verrattu Tuulen varjo on ollut huikea menestys. Saksan ulkoministeri Joschka Fischer esimerkiksi kehotti television kirjallisuusohjelmassa ihmisiä keskeyttämään työnsä puoleksitoista päiväksi ja lukemaan tämän kirjan.”

Syvällä Barcelonan sydämessä sijaitsee Unohdettujen kirjojen hautausmaa. Kun jokin kirjasto lopetetaan, kun jokin kirjakauppa sulkee ovensa tai kun jokin kirja vaipuu unohduksiin, paikan vartijat pitävät huolen siitä, että kirjat pääsevät sinne, missä ne elävät ikuisesti odottamaan pääsyä uuden lukijan käsiin. Kymmenvuotiaan Daniel Semperen kirjakauppiasisä tutustuttaa Danielin hautausmaahan ja pyytää ensikäynnillä valitsemaan yhden kirjan, jota Danielin olisi vaalittava huolella. Daniel valitsee sokkona Julián Caraxin kirjoittaman Tuulen varjon ja romaani tekee nuoreen Danieliin niin suuren vaikutuksen, että hän haluaa tutustua kirjailijan tuotantoon laajemmin.

Danielin isä vie Danielin tapaamaan kirjamesenaattia ja kirjakauppiasta don Gustavo Barcéloa, joka osaa kertoa kirjailijasta enemmän. Caraxin väitetään kuolleen kaksintaistelussa, mutta väitettä ei ole todennettu ja don Gustavo tietää kertoa, että joku kiertää etsimässä Caraxin kirjoja polttaakseen ne.
Tapaamisen jälkeen nuoren Danielin elämä täyttyy nopeasti muista asioista ja aika kuluu, kunnes kirja antaa muistuttaa itsestään Laín Coubertin, Tuulen varjon paholaisen, muodossa. Coubertin tavattuaan Daniel kiinnostuu toden teolla Julián Caraxiin liittyvästä mysteeristä ja kauppa-apulaisen, Fermín Romero de Torresin avustuksella hän lopulta löytää koskettavan tarinan takaa ihmisen, joka paholaisen sijasta osoittautuukin pelastavaksi enkeliksi.

Aion lukea Helmet-haasteeseen saagan kolmannen osan Taivasten vanki ja halusin verestää muistiani lukemalla kaksi aiempaa osaa. Aikaa on kulunut yli kymmenen vuotta, mutta Tuulen varjo oli aivan yhtä sykähdyttävä kuin ensimmäiselläkin lukukerralla ja tämä vuodesta 1945 alkava romaani sopikin loistavasti leppoisiin kesäiltoihin hidastempoisuutensa ja polveilevan tarinansa vuoksi. Kirjassa on useita henkilöitä, joiden kaikkien kohtalo jollain tapaa kietoutuu yhteen Julián Caraxin kanssa ja nämä yhteydet paljastetaan ensin pieninä maistiaisina, kunnes sitten loppupuolella kaikki haavat avataan. Jossain toisessa romaanissa voisin hyvinkin tuskastua tällaiseen arvoituksellisuuteen, mutta tässä on jotakin minua viehättävää vanhanaikaista salaperäisyyttä. Nyt voin vain yrittää muistella, että miksi ihmeessä lopetin lukemisen kahteen ensimmäiseen osaan.

Jälkisanat:

Kirjailija on tehnyt kahdelle ensimmäiselle kirjalle soundtrackit, jotka ovat edelleen kuunneltavissa ja ladattavissa hänen sivuillaan https://www.carlosruizzafon.co.uk/. Kirjoista ja henkilöistä voi puolestaan lukea lisää menemällä osoitteeseen http://www.carlosruizzafon.com/en/.

Ei kommentteja: