Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 18. elokuuta 2019

Meren aaveet

Bakkeid, Heine (2019): Meren Aaveet. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry. Into. E-kirja, vastaa painettuna 335 s.

”Hurjat talvimyrskyt tekevät tuloaan, kun Thorkild Aske vapautuu vankilasta. Kärsittyään kolmen vuoden rangaistuksen taposta hän on kollegoidensa silmissä alinta mahdollista kastia: pahan puolelle päätynyt poliisi.

Syyllisyyden riivaamana ja mieleltään järkkyneenä Thorkild Aske ottaa vastaan erikoisen tehtävän ja lähtee Pohjois-Norjan perukoille etsimään kadonneeksi ilmoitettua nuorta rikasta miestä, Rasmus Moritzenia. Rauhalliseen elämään tottuneet paikalliset viranomaiset kuittaavat katoamistapauksen arvellen, että mies on hukkunut sukellusretkellä. Thorkildin palkannut Rasmuksen äiti sen sijaan ei aio luovuttaa ennen kuin pojan ruumis on löytynyt.

Haparoivat tutkimukset johtavat tuulten piiskaamalle saarelle ja vanhalle majakalle, joka kätkee arvaamattoman monta salaisuutta. Lopulta vimmaiset aallot tuovat rantaan ruumiin - mutta se ei suinkaan ole Rasmuksen.

Pohjoisen karuihin maisemiin sijoittuva, tiheätunnelmainen Meren aaveet pitää lukijan tiukasti otteessaan ja sukeltaa suoraan ihmismielen syvyyksiin.”

Joskus voi kohdata ihmisen, joka sumentaa kaiken arvostelukyvyn ja näin kävi Thorkild Askelle, joka maksoi lyhyestä ihastuksestaan kovan hinnan. Kolmen vuoden kakun istuttuaan Aske vapautuu vankilasta ja lähes heti hänen psykiatrinsa Ulf Solstad pyytää palvelusta potilaansa ja ystävänsä puolesta. Anniken Moritzenin pojan Rasmuksen uskotaan hukkuneen sukellusretkellä viikkoa aiemmin ja kun paikallispoliisi on vain jäänyt odottelemaan ruumiin nousemista pintaan, Solstad pyytää entisen poliisin, Asken, apua. Itsetuhoinen ja näköalaton Thorkild Aske ottaa tehtävän vastaan ja matkustaa Pohjois-Norjaan, mutta rutiininomaisena etsintätehtävänä alkanut matka muuttuu nopeasti rikostutkimukseksi.

Tarinassa oli kyllä imua, mutta imu perustuu täysin aivovammasta kärsivään Thorkild Askeen. Vamma, mutta etenkin vahva lääkitys tekee Askesta arvaamattoman ja epäluotettavan, joten hän erikoisella käytöksellään peittää perin tylsän ja tavanomaisen rikosjuonen. Pidin kyllä Askesta ja erityisesti hänen itseironiastaan, mutta hieman erilaisen päähenkilön aiheuttama uutuudenviehätys ei kanna kovin montaa sarjan osaa, vaan rikosjuonessakin pitäisi olla jonkinlaista kekseliäisyyttä. En tyrmää tätä jännäriä, mutta seuraava osa näyttää pääseekö Thorkild Aske -sarja minun lukulistalleni.

Jälkisanat:

Meren aaveet on Bakkeidin debyytti dekkarikirjailijana, mutta aiemmin hän on kirjoittanut nuorten kirjoja ja hänen tuotantoaan on julkaistu 15 maassa.

Ei kommentteja: