Koonti luetuista kirjoista

tiistai 13. elokuuta 2019

Ihmisyyden vuoksi

Lipponen, Päivi (2018): Ihmisyyden vuoksi. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 424 s.

”Päivi Lipposen romaani vie lukijan Euroopan suurten murrosten, aatteiden ylivallan ja maailmanpalon vuosiin 1917-1945. Romaani käsittelee äärimmäistä aihetta: hiljaista sopeutumista vähittäiseen kehitykseen, joka johtaa lopulta rikoksiin ihmiskuntaa vastaan.

Ihmisyyden vuoksi -romaanin Timo toimii punajohtajana Helsingin repeytyessä kahtia kansalaissodan taisteluissa. Myöhemmin hän siirtyy Neuvostoliittoon rakentamaan kommunismia. Tytär Aila päätyy 1930-luvulla Berliiniin asumaan juutalaisperheessä, joka joutuu vaihe vaiheelta ahtaammalle - ja lopulta siirretyksi Varsovaan ghettoon - natsivallan säätäessä uusia lakeja. Perheen tytärtä kuitenkin ihailee Hitler-jugendissa kasvanut Hans, joka järjestää rakkaalleen ruokaa siitä huolimatta, että juutalaisten auttamisesta on säädetty kuolemanrangaistus. Romaani on faktafiktiota; sen tapahtumat, ihmiskohtalot ja suuri osa repliikeistä viittaavat dokumentoituihin aineistoihin, joista on teoksessa kattava lähdeluettelo.”

Päivi Lipposen hieno romaani sijoittuu Euroopan murrosvuosiin 1917 – 1945. Tarina alkaa Helsingistä ja vannoutuneesta bolsevikista Timo Makkosesta, joka kansalaissodan sytyttyä toimii punakaartin johtotehtävissä. Valkoisten voitettua Timo pakenee Neuvosto-Venäjälle jättäen Helsinkiin Alma-vaimon ja pienen Aila-tyttären. Alman on selvittävä miten taitaa, mutta Timo sen sijaan on päässyt omaan paratiisiinsa ja perustanut uuden perheen huomatakseen myöhemmin, että sosialististen periaatteiden iskostaminen kansaan ei tapahdu ilman julmuutta.

Toinen merkittävä jakso alkaa 1930-luvulta, jolloin Timon Aila-tytär on lähtenyt Berliiniin opiskelemaan saksan kieltä ja asuu juutalaisessa Sternin perheessä. Talonmiehen poika Hans Müller on ihastunut perheen Judith-tyttäreen ja Ailakin saa kosijan Franz von Grafenista, mutta kansallissosialistien nousu ja saksalaisen diplomaatin Ernst von Rathin murha Pariisissa muuttaa peruuttamattomasti kaikkien neljän nuoren tulevaisuuden suunnitelmat. Räjähdysherkkä tilanne eskaloituu Berliinissä mellakoiksi ja lopullisesti nuoret erottaa toisistaan toinen maailmansota, jossa Judith juutalaisena luokitellaan elinkelvottomaksi elämäksi, eikä Ailaakaan pidetä puhdasrotuisena arjalaisena.

Alun prologi on lyhyttä silppua ja ehdin jo säikähtää, että miten lukijana voi pysyä ollenkaan tarinassa mukana, mutta prologin jälkeen kirjailija on hienosti nivonut yhteen niin henkilöt kuin tapahtumat Helsingissä, Moskovassa, Berliinissä ja Leningradissa. Erityisesti pidin siitä, miten samaan ajanjaksoon sijoittuvia tapahtumia kuvataan eri puolilla Eurooppaa elävien päähenkilöiden näkökulmasta. Samanaikaisuus auttoi paremmin hahmottamaan mitä Euroopassa tapahtui, miten Hitler ja Stalin saivat tahoillaan kaapattua vallan ja miten autoritäärisessä, ideologiaan perustuvassa diktatuurissa eläminen vaikutti yksittäisen ihmisen elämään ja valinnanmahdollisuuksiin. Sujuvasti kirjoitettu ja etenevä romaani on minusta ajankohtainen teos, jonka esille tuomassa kansankiihotuksessa voi nähdä yhtäläisyyksiä myös tähän päivään. Kyllä, pidin kovasti ja lukisin mielelläni Päivi Lipposelta lisääkin, joten toivottavasti hän jatkaa kirjoittamisen parissa.

Jälkisanat:

Lukemastani haastattelusta selviää, että Päivi Lipposen unelmana oli kirjoittaa romaani, jossa olisi iso tarina ja aihe konkretisoitui, kun hän näki Minskissä museon seinällä dramaattisen luvun: 60 miljoonaa ihmistä kuoli toisessa maailmansodassa. Siltä varalta, että Päivi Lipponen on tyystin vieras nimi niin kerrottakoon, että hän on filosofian tohtori, historianopettaja, kansanedustaja 2007-2015 ja kunnanvaltuutettu 1996-2015.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja.

Ei kommentteja: