Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 28. elokuuta 2019

Petät vain kerran

Coben, Harlan (2017): Petät vain kerran. Suom. Salla-Maria Mölsä. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 389 s.

”Vakavista sotatraumoista kärsivä erikoisjoukkojen pilotti Maya Burkett jää yksin kaksivuotiaan Lily-tyttärensä kanssa, kun hänen aviomiehensä Joe murhataan raa’asti hänen silmiensä edessä. Painajaisten riivaama Maya ei enää tunne voivansa luottaa kehenkään. Etenkään, kun kyse on Lilyn turvallisuudesta. Kotiin kätketty valvontakamera tuntuu hyvältä ratkaisulta. Eräänä päivänä valvontakameran tallennetta katsoessaan Maya näkee jotain mahdotonta: tyttären seurassa ei olekaan lastenhoitaja vaan Lilyn isä Joe. Voiko Maya luottaa enää edes omiin silmiinsä? Näkikö hän todella miehensä kuolevan? Löytääkseen vastauksen Mayan on ensin selvitettävä syvälle haudatut perhesalaisuudet ja tehtävä rauha oman menneisyytensä demonien kanssa. Vasta sitten hän voi kohdata totuuden aviomiehestään - ja itsestään.

Petät vain kerran on trilleri, joka yllättää lukijan kerta toisensa jälkeen. Aina kun arvoitus näyttää olevan ratkeamaisillaan, uusi juonenkäänne heittää kuvion uusiksi. Coben pitää lukijan tiukasti otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Romaanista on tekeillä elokuva, jonka Julia Roberts tuottaa ja jonka pääosaa hän itse näyttelee.”

Maya Burkettin aviomies Joe ammutaan Mayan silmien edessä ja Maya jää kaksin heidän pienen tyttärensä kanssa. Puolison väkivaltainen kuolema on jo yksin traumaattinen kokemus, mutta Maya ei voi olla huolehtimatta, mikä ässä CoreyTheWhistle-nimistä ilmiantosivustoa ylläpitävällä Corey Rudzinskilla on vielä hihassaan. Rudzinskin tekemän paljastuksen vuoksi armeijassa työskennellyt Maya joutui eroamaan palveluksesta, mutta sivustolla julkaistusta videosta puuttui raskauttavin osuus, eikä Rudzinski pimittänyt tietoa varmastikaan pelkkää hyvyyttään. Vihamiehestä tulee kuitenkin paras liittolainen, kun Maya alkaa selvittämään miehensä suvun salaisuuksia.

Petät vain kerran on enemminkin psykologinen jännäri, jossa päähenkilö Maya Burkett on samaan aikaan poliisin epäiltynä mahdollisena tekijänä, mutta myös traagisten tapahtumien uhri. Tämän kaksinaisuuden ympärille Harlan Coben on punonut ovelan juonen, joka harhauttaa lukijan useampaan otteeseen ja lopuksi aidosti yllättää, mutta hyvästä eteenpäin vievästä juonesta huolimatta lukukokemus jäi laimeaksi. Olisin kaivannut vähintään yhtä särmikkäämpää henkilöä tai jotakin, joka olisi luonut voimakkaampaa jännitettä, vaikka tässä on kyllä yritetty viritellä henkilöiden välille jonkinlaista kitkaa. Latteiden henkilöiden takia tunne jää kuitenkin uupumaan, mutta pisteet juonesta ja verettömyydestä.

Jälkisanat:

Kustantajan sivuilta kopioitua: ”Amerikkalainen Harlan Coben on yksi maailman menestyneimmistä trillerikirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty 43 kielelle, ja niitä myyty yli 75 miljoonaa kappaletta. Hänen viisi viimeistä romaaniaan ovat kaikki olleet New York Timesin bestseller-lista ykkösiä.” Tämän perusteella on syytä lukea toinenkin Cobenin jännäri, mutta en usko ryhtyväni fanittamaan Harlania.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 28. Kirjan kannessa on kuu.

Ei kommentteja: