Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Horros

Grebe, Camilla (2019): Horros. Suom. Sari Kumpulainen. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 589 s.

”Uusi rikosromaani Pohjoismaiden parhaan dekkarin 2018 kirjoittajalta. 18-vuotias Samuel päättää paeta huumepomo Igoria pilattuaan huumediilin Tukholmassa. Hänen silmiinsä osuu työpaikkailmoitus: saaristossa asuva perhe etsii avustajaa pojalleen, jolla on aivovamma.

Samuel saa työn. Mutta muutoin mikään ei mene suunnitelmien mukaan, kun hän muuttaa kiinnostavan Rakelin ja tämän pojan Jonaksen avuksi syrjäiseen merenrantataloon. Asiat tekee entistä vaikeammaksi se, että Samuelin äiti, Vapaakirkkoon kuuluva Pernilla, aikoo väkipakolla auttaa poikaansa saamaan elämän raiteilleen.

Kun perhetragedian piinaama rikostutkija Manfred Olsson hakee kahta huumerikosta tutkiessaan apua profiloija Hanne Lagerlind-Schöniltä, hänen, Samuelin ja Pernillan tiet risteävät.”

Rikostutkija Manfred Olsson kokee kauhunhetkiä koska unohti, ettei taaperolle pidä koskaan kääntää selkäänsä. Yksinhuoltaja Pernilla puolestaan on huolissaan huonoon seuraan ajautuneesta pojastaan Samuelista ja Rakel taas on liikenneonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen poikansa Jonaksen omaishoitaja. Kaikki kolme ovat erilaisia vanhempia, mutta toisaalta ongelmineen hyvin samankaltaisessa tilanteessa ja lopulta lapset ovatkin se asia, joka saattaa heidät yhteen. Tämän jälkeen myös kaksi muuta äitiä saavat tietää totuuden siitä, mitä heidän lapsilleen on tapahtunut.  

Tarinan kertojina toimivat vuorotellen Manfred, Pernilla ja Samuel. Manfredin ajatukset askartelevat työn sijasta kotiasioissa, Pernilla tarkastelee elämäänsä aina lapsuudestaan lähtien ja Samuel piilottelee etelä-Tukholman huumekauppaa hallitsevalta Igor Ivanovilta. Samuelista huolissaan olevan Pernillan pohdinnat ovat luontevia, mutta Manfred ei tunnu liittyvän tarinaan oikein millään tavalla ja aika ajoin mietin, mikä Manfredin rooli oikein on. Teksti on kuitenkin vetävää ja kirjan loppupuolella Manfredinkin osuus saa merkityksen, enkä voi muuta kuin ihailla dekkaristin kykyä vetää lukijaa höplästä. Horros onkin Camilla Grebeltä taas yksi laatujännäri, jonka parissa aika vierähtää oikein mukavasti.

Jälkisanat:

Jännärissä vierailee aiemmista kirjoista tuttu profiloija Hanne Lagerlind-Schön ja lisäksi lyhyesti viitataan rikostutkija Peter Lindgreniin, mutta Horros ei edellytä aiemmin ilmestyneiden kirjojen lukemista.

Ei kommentteja: