Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Linnan suojissa

Shattuck, Jessica (2018): Linnan suojissa. Suom. Päivi Paju. HarperCollins Nordic. E-kirja, vastaa painettuna 446 s.

”Marianne von Lingenfelsin mies on kuollut toisessa maailmansodassa. Hänen miehensä kuoli yrittäessään salamurhata Adolf Hitler heinäkuussa 1944. Natsi-Saksan kukistumisen jälkeen Marianne von Lingenfels palaa miehensä esivanhempien rakentamaan linnaan. Aikoinaan kukoistuksessaan loistanut linna on enää pelkkä tuhottu kammio. Marianne aikoo pitää lupauksensa, jonka hän oli tehnyt aviomiehensä rohkeille salaliittolaisille: pitää huolta heidän vaimoistaan.”

Jessica Shattuck perustaa romaaninsa operaatio Valkyyriaan, jonka yhtenä arkkitehtinä kirjassa toimii kuvitteellinen aristokraatti Albrecht von Lingenfels. Salaliitto Hitlerin murhaamiseksi solmitaan Burg Lingenfelsissä vietettävän sadonkorjuujuhlan tuoksinassa ja murhayrityksen epäonnistumisen varalta von Lingenfelsin vaimo Marianne nimitetään salaliittoon kuuluvien miesten vaimojen ja lasten komentajaksi. Natsit saavatkin vihiä attentaatista ja miehet teloitetaan, jolloin hänelle uskottuun tehtävään vakavasti suhtautuva Marianne von Lingenfels alkaa sodan päätyttyä etsimään kadonneita vaimoja amerikkalaisen luutnantti Petermanin ystävällisellä avustuksella.

Ensimmäisenä Peterman löytää Mariannen lapsuudenystävän Connie Fledermannin nuoren Benita-vaimon, joka on joutunut neuvostosotilaiden vangitsemaksi. Seuraavaksi Peterman tuo tiedon käytännöllisestä ja kylmäpäisestä Ania Grabarekista, joka on poikiensa kanssa Tollingenin pakolaisleirillä. Naiset lapsineen asettuvat Burg Lingenfelsiin ja raunioituneen linnan suojissa alkavat kukin omalla tavallaan käsitellä menneisyyttään ja rakentamaan uutta elämää.

Jessica Shattuck on kirjoittanut ihan kohtuullisen vetävän tarinan, jossa kolme hyvin erilaista naista vuorovedoin kertovat elämästään ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Onnellisen lapsuuden viettänyt Marianne von Lingenfels on sodan päätyttyä kansan omatunto, joka tuomitsee natsihallinnon ja vaatii vastuunkatoa maanmiestensä teoista. Pikkukaupungissa kasvaneen Benitan kautta tarkastellaan Hitlerin nuorisojärjestöjen toimintaa, mutta toisin kuin Marianne, sodan päätyttyä Benita haluaa katsoa eteenpäin ja jatkaa elämää siitä, mihin sota sen vuosiksi päätti. Arvoituksellinen Ania Grabarek puolestaan haluaa vain turvata poikiensa tulevaisuuden ja on sen eteen valmis tekemään uhrauksia. Synkkyyden keskellä on myös rakkautta, mutta tarina ei lipsahda ihan puhtaan viihteen puolelle ja loppusanoista selviääkin, että tapahtumissa piilee jonkinlainen totuudensiemen.

Kirjailijassa on äitinsä puolelta saksalaisverta ja kirjaansa varten hän on haastatellut suvun vanhimpia, mutta myös kerännyt muiden aikalaisten muistelmia ja näkemyksiä. Historialliseksi romaaniksi tämä on kuitenkin hieman liian kevyttä, mutta itselläni toimii jonkinlaisena alustuksena Kristin Hannahin Satakieleen, jota olen yrittänyt lukea useampaan otteeseen ja joka tosin edelleen saa odottaa, koska kirjaston kirjoja tulikin useampi tähän väliin. Jos aihepiiri kiinnostaa, niin tämä ei ole kovin raaka, mutta ei myöskään romantisoi tapahtumia.

Jälkisanat:

Linnan suojissa on kirjailijan kolmas romaani, jonka kirjoittaminen vei seitsemän vuotta. Kaksi aiempaa romaania, Perfect Life ja The Hazards of Good Breeding, ovat olleet menestyksiä rapakon takana, mutta ilmeisesti tämä on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.

Ei kommentteja: