Koonti luetuista kirjoista

lauantai 21. syyskuuta 2019

Mies joka kuoli

Tuomainen, Antti (2016): Mies joka kuoli. Like. E-kirja, vastaa painettuna 300 s.

”Jaakko Kaunismaa on 37-vuotias sieniyrittäjä, joka saa lääkärikäynnillään yllättäviä uutisia: hän on kuolemassa. Jatkotutkimuksissa selviää, että hän on pitkällisen myrkkyaltistumisen uhri – toisin sanoen joku on hitaasti mutta varmasti murhaamassa häntä.

Mies joka kuoli on trilleri ja musta komedia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja petoksesta. Se on myös uudenlaista, makaaberin huumorin sävyillä leikittelevää Tuomaista.”

Jaakko Kaunismaa luotsaa menestyvää sieniyritystä, joka toimittaa Aasiaan männyntuoksuvalmuskaa, eli matsutakea. Bisnes kukoistaa, mutta niskassa painaa vastuu firmasta ja vatsalla puolestaan Taina-vaimon herkulliset ruoat. Jaakko ajatteleekin merkillisten oireidensa johtuvan epäterveellisistä elämäntavoista ja järkyttyy pahanpäiväisesti kuultuaan lääkäriltään, että nyt ei mindfulness tai urheilu enää auta, hänet on myrkytetty. Mitään ei kuulemma ole enää tehtävissä, joten 37-vuotiaan sieniyrittäjän päivät ovat luetetut, mutta Jaakko ei alakaan valmistautua kuolemaansa, vaan päättää etsiä myrkyttäjänsä. Onko syyllinen herttainen vaimo, vai vasta toimintaansa aloitteleva kilpailija Haminan Sieni?

Mies joka kuoli on lämmittänyt hyllyä jo hyvän aikaa, mutta kaipasin jotain kevyempää ja tämä kalmankatkuinen romaani oli oikein oiva valinta. Kuolemantuomio johdattaa päähenkilön absurdienkin tapahtumien keskelle, mutta tarinassa viljellyn hirtehishuumorin takia ne eivät tunnu yliammutuilta, vaan kaikessa hulluudessaan saavat hymyn karehtimaan suupielissä. Pidinkin kovasti siitä, miten päähenkilö Jaakko Kaunismaa ei anna lähestyvän kuoleman ottaa hänestä niskalenkkiä, vaan Jaakko säilyttää toimintakykynsä ja häntä edelleen huolettaa hyvinkin arkiset asiat, kuten oma ulkonäkö. Tuomainen on ehkä kirjoittanut vähän kieli poskessa, mutta huumorin alta nousee kuitenkin esiin se, miten ihminen kuoleman edessä saattaakin elää voimakkaammin kuin koskaan.

Jälkisanat:

Knoppitietona kerrottakoon, että Tuomaista tituleerataan noir-komedian kuninkaaksi ja arvovaltainen The Timeskin on ehtinyt julistaa Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi. Ei pöllömpää vai mitä.

Ei kommentteja: