Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Perintö

Tontti, Jarkko (2018): Perintö. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 251 s.

”Kuolleen äidin päiväkirjoista löytyy salaisuus, joka saa riitaisat sisarukset näkemään koko perheen uusin silmin. Aikuiset sisarukset Henrik ja Anna-Leena eivät vuosiin ole tulleet toimeen. Anna-Leena on ollut äidin uskottu, Henrik taas perheen kapinallinen. Isän varhainen kuolema on jättänyt molempiin omanlaisensa jäljet. Erimielisyys kiteytyy riitaan kesähuvilasta, joka eri perheenjäsenille merkitsi eri asioita. Sitten äitikin kuolee ja jättää jälkeensä päiväkirjat, jotka paljastavat tyrmäävän salaisuuden. Henrik ja Anna-Leena joutuvat miettimään uusiksi käsityksensä koko perheensä tarinasta, myös toisistaan. Puhutteleva romaani tutkii sitä, mikä meidät yhdistää toisiimme.”

Sisarukset Henrik ja Anna-Leena ovat eripuusta veistettyjä ja erilaiset arvot ovat aiheuttaneet närää heidän välilleen. Sisaruksista nuorempi Henrik on humanisti, lukion filosofian opettaja, ja vanhempi Anna-Leena puolestaan toimii plastiikkakirurgina yksityisellä puolella. Äidin kuoltua toraiset sisarukset joutuvat tekemään yhteistyötä, mutta äidin asunnolla he käyvät erikseen sen enempää asiasta toisilleen mainitsematta. Ensimmäisenä asunnolle ehtinyt Anna-Leena on kuitenkin unohtanut ottaa mukaansa äitinsä päiväkirjat ja kun Anna-Leena tajuaa erheensä, Henrik on jo löytänyt sinikantiset vihot. Päiväkirjamerkinnöistä Henrikille avautuu aivan toisenlainen äiti ja Anna-Leenaa puolestaan kuumottaa, koska hän ei pystynyt pitämään äidilleen antamaansa lupausta tuhota päiväkirjat. Kaikkea ei kuitenkaan Anna-Leenakaan äidistään tiennyt.

Vuorotellen Henrikin ja Anna-Leenan kertomana lukijalle paljastuu heidän lapsuudenperheensä perhe-elämä samoin kuin se, miten sisarukset näkevät toisensa sekä omat perheensä. Romaani onkin tarkkanäköinen läpivalaisu perhesuhteista, joihin on eniten vaikuttanut suuriin ikäluokkiin kuulunut lääkäriäiti. Äiti on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa hyvin erilaisessa ilmapiirissä kuin lapsensa ja oppimiensa mallien mukaan ulkoistanut perheen miehet, mutta tyttären kanssa sitten jakanut enemmän asioita, ei kuitenkaan aivan kaikkea. Äiti on toki oman aikansa kasvatti, mutta tarinasta tulee hyvin ilmi se mikä väistämättä tapahtuu, kun perhe ei ole erilaisten persoonallisuuksien muodostama yksikkö, vaan se on jaettu hauraisiin miehiin ja vahvoihin naisiin. Vahvat naiset katkeroituvat, hauraat miehet kääntyvät sisäänpäin. Sujuvasti kirjoittava Tontti on tehnyt realistisen ja ajatuksia herättävän luotauksen perhe-elämään, josta monet voivat varmasti tunnistaa enemmän tai vähemmän tuttuja elementtejä.

Jälkisanat:

Oikeustieteen tohtori ja varatuomari Jarkko Tontti on sivutoiminen juristi ja päätoiminen kirjailija-runoilija, jonka runoteoksia on käännetty useille eri kielille. Romaanejakin on julkaistu useampi ja laajemman katsauksen tuotantoon tarjoaa ainakin Wikipedia.

Ei kommentteja: