Koonti luetuista kirjoista

lauantai 12. lokakuuta 2019

Missä olet, Bernadette?

Semple, Maria (2013): Missä olet, Bernadette?. Suom. Outi Järvinen. Gummerus. 322 s.

”Bernadette Fox on rehellisesti omalaatuinen ihminen. Seattlelaisen yksityiskoulun äitien silmissä hän on häpeäpilkku, nörttigurumiehelleen hän on jääräpäinen kumppani, designihmisille hän on palkittu mutta erakoitunut arkkitehti. 15-vuotiaalle tyttärelleen Beelle hän on kuitenkin paras ystävä ja äiti.

Yllättäen Bernadette katoaa. Bee ryhtyy selvittämään, minne hänen äitinsä on hävinnyt ja miksi. Hän saa käsiinsä äitinsä sähköposteja ja löytää FBI:n laatimia raportteja, jotka liittyvät hänen äitiinsä. Pikkuhiljaa hän kokoaa omituisen tarinan palasia kasaan. Ehkä katoaminen liittyy siihen, että Beelle on luvattu palkinnoksi hyvästä todistuksesta perhematka Etelänavalle: ihmisallergiasta kärsivälle Bernadettelle moinen reissu laivassa muiden matkustajien kanssa voisi olla ylivoimainen koettelemus.

Missä olet, Bernadette? on välillä pähkähullu, välillä hersyvän raikas romaani täynnä tärkeitä aiheita kuten ihmissuhteita ja toisen ihmisen kohtaamisen vaikeutta.”

Entinen arkkitehti ja nykyinen kotiäiti Bernadette Fox on sosiaalisesti lahjaton eksentrikko, joka ei voi kerta kaikkiaan sietää muita ihmisiä. Bernadetten omintakeisuuden saavat tuta kaikki, jotka yrittävät lähestyä häntä, mutta teini-ikäinen tytär Bee on Bernadettelle kaikki kaikessa ja aviomies Elgin Branch tulee hyvänä kakkosena. Bernadetten rakkaus tyttäreensä joutuu kuitenkin testiin, kun Bee haluaa palkinnoksi hyvistä arvosanoista perheloman Etelämantereelle, mutta Bernadettea hirvittää ajatus ryhmämatkasta vieraiden ihmisten kanssa. Bernadetten tuskaa kuitenkin lievittää Manjula Kapoor, yksi Delhin kansainvälisistä virtuaaliassistenteista, joka Bernadetten pyynnöstä hoitaa kaikki matkajärjestelyt, mutta ennen kuin perhe Fox-Branch pääsee matkaan, Bernadette katoaa.

Romaanissa ei ole varsinaista kertojaa, vaan Bernadetten elämä, samoin kuin eri henkilöiden näkökulmat avautuvat lukijalle Been kokoamista sähköposteista, kirjeistä ja raporteista. Kerronta on kuitenkin taitavasti rakennettu, joten hyppimistä erilaisten dokumenttien välillä ei alun jälkeen enää huomioinut ja tarina vei mennessään. Erityisesti pidin siitä, miten kirjailija on onnistunut ujuttamaan mukaan muiden äitien keskinäistä juoruilua ja kinastelua, joka ärsyttävyyden sijasta mukavasti keventää ja tasapainottaa tarinaa. Juonenkäänteitäkin riittää, jotkut uskomattomampia kuin toiset, mutta toisaalta Bernadette Fox ei ole millään mittarilla mitattuna tavanomainen ihminen. Kirjan parissa vierähti kivasti muutama ilta, mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että pidin elokuvasta enemmän.

Jälkisanat:

Romaanista on tehty elokuva, jonka Suomen ensi-ilta oli 20.9.2019. Elokuva noudattaa kirjaa kohtuullisen orjallisesti ja ne kohdat jotka oli karsittu, sietikin karsia. Jos mietit kirjan ja elokuvan välillä, suosittelen ehdottomasti elokuvaa.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan.

Ei kommentteja: