Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Musta jää

Gerhardsen, Carin (2019): Musta jää. Suom. Maija Ylönen. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 375 s.

”Kaksi rakastavaista ajaa syrjäistä tietä etsien piilopaikkaa salaiselle lemmenhetkelleen. Nuori nainen on pulassa ja saa kyydin tuntemattomalta henkilöltä. Kiireinen mies ajaa liian lujaa lumisella tiellä.

He kaikki ovat ohittaneet saman jyrkänteen. Mutta yksi heistä on syössyt jonkun toisen tieltä. Ja yksi on jättänyt tämän kuolemaan. Näin kohtalo kietoo toisistaan tietämättömien ihmisten elämän yhteen ja heittää heidät yhä kiihtyvään väkivallan kierteeseen. Mitä tuona iltapäivänä neljä vuotta sitten oikeastaan tapahtui? Ja mitä tapahtuu nyt?

Vain yksi henkilö tietää riittävästi kertoakseen koko tarinan. Syyllisyys ja viha toimivat suloisen koston polttoaineina.”

Eletään vuotta 2014 ja Jeanette, samoin kuin Sandra ovat eräänä tammikuisena aamuna ajatelleet päivästä tulevan ihan tavallisen, mutta iltapäivällä heidän molempien elämä muuttuukin peruuttamattomasti. Sandralle tapahtumista koituu lopulta odottamatonta iloa, mutta Jeanette ajautuu jyrkkään alamäkeen, eikä hänellä ole sen enempää voimia kuin haluakaan painaa jarrupoljinta. Nämä kaksi naista eivät tunne toisiaan, mutta yllättäen muutama vuosi myöhemmin heillä on yhteinen ystävä, joka on Jeannettelle korvaamaton tuki ja Sandralle puolestaan järeä ase, jonka laukaisun jälkeen jäljellä on vain savuavat rauniot.

Tarina kulkee kahdessa aikatasossa ja kertojina vuorottelevat useat henkilöt, mutta eniten äänessä ovat Jeanette ja Sandra. Aikatasojen vaihtelut ovat sujuvia, tarinan päähenkilöt mielenkiintoisia ja käänteet yllättäviä, mutta uskottavia. Tämä ei ole ihan perinteinen skandidekkari ja annankin ison plussan jännittävyydestä sekä realistisuudesta, mutta hienoinen sekavuus vähän rokottaa pisteitä. Juoni on selvästi tarkoin harkittu ja rakennettu, mutta kaiken liittyessä kaikkeen, jäin etenkin alussa miettimään olinko ymmärtänyt jonkin aiemmin lukemani ihan oikein ja useammin kuin kerran tipuin kärryiltä sen osalta, että kuka jyrkänteeltä suistuneeseen autoon oikein olikaan jäänyt loukkuun. Gerhardsen pyörittää lukijaa ehkä liiankin lujaa mutta yhtä kaikki, oikein mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja ehdottomasti suosittelen kaikille dekkareiden ystäville.

Jälkisanat:

Kustantajan sivuilta löytyy ylistäviä arvosteluita, jotka kyllä allekirjoitan. ”Epätavallinen tarina täynnä yllätyksiä. Yksi vuoden parhaiten rakennetuista juonikuvioista täynnä mieleenpainuvia henkilöhahmoja” -Ruotsin dekkariakatemia.

Ei kommentteja: