Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Parantaja

Tuomainen, Antti (2013): Parantaja. Like. E-kirja, vastaa painettuna 220 s.

”Tapani Lehtinen on varma, että hänen toimittajavaimonsa on kadonnut. Mutta ilmastonmuutoksen kourissa kamppailevassa Helsingissä yhden naisen vuorokauden mittainen hiljaisuus ei hetkauta ketään. Niinpä Lehtisen on itse löydettävä vaimonsa ja seurattava jälkiä, jotka vievät aina vain syvemmälle särkyvän maailman pimeään ytimeen.”

Ilmastonmuutoksen seurauksena syntynyt jatkuva sade piiskaavine tuulineen on suistanut yhteiskunnan anarkiaan. Rajut myrskyt repivät rakennukset korjauskelvottomiksi, infra on pitkälti tuhoutunut ja taudit leviävät kulovalkean tavoin, joten elämästä on tullut selviytymistaistelua. Ne, joilla on vielä rahaa, pyrkivät pohjoiseen perustettuihin suljettuihin kommuuneihin ja vähemmän onnekkaat lämmittelevät Helsingin rannoilla loimottavien nuotioiden äärellä etsien suojaa talojen raunioista. Jonkun on kannettava vastuu ilmastonmuutoksesta ja radikalisoitunut ilmastoaktivisti Parantaja on ottanut oikeuden toimia tuomarina. Toimittaja Johanna Lehtinen on päässyt Parantajan jäljille, mutta minne jäljet ovat hänet johdattaneet? Tätä pohtii kuumeisesti Johannan puoliso Tapani Lehtinen, kun vaimosta ei ole vuorokauteen kuulunut yhtään mitään.

Tarina on tiivistunneilmainen dystopia tulevaisuuden Helsingistä ja Tuomainen on onnistunut luomaan todentuntuisen skenaarion, joka havahduttaa miettimään voisiko tämä oikeasti olla totta, jos ilmastonmuutosta ei onnistuta pysäyttämään, tai edes merkittävästi hidastamaan. Synkkä miljöö tukeekin hienosti rikostarinaa, jossa Tapani Lehtinen vaimoaan etsiessään joutuu kyseenalaistamaan niin ystävyyden kuin lojaalisuudenkin. Realistisuudesta ja hyytävästä tunnelmasta johtuen jännäri oli varsin koukuttavaa luettavaa ja jos Greta Thunberg ei ole vielä vakuuttanut, niin luultavasti Parantaja tekee sen. Itse vain toivon, että Antti Tuomainen ei ole tämän ajan Nostradamus.

Jälkisanat:

Jännäri on vuoden 2011 Johtolanka-palkinnon voittaja. Palkintoraadin mukaan Tuomaisen osoittelematon niukka tyyli ja nopea dialogi asemoivat hänet noir-kirjallisuuden parhaaseen perinteeseen. Juonen ja kerronnan intensiivisyys puolestaan nousevat kielen karheasta realismista.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja.

Ei kommentteja: