Koonti luetuista kirjoista

torstai 24. lokakuuta 2019

Shakkitarina

Zweig, Stefan (2017): Shakkitarina. Suom. Marja Wich. Germania kustannus. 78 s.

”Stefan Zweigin Shakkitarina kertoo tohtori B:Stä. Hän on II maailmansodan aikana vangittuna täysin virikkeettömään vankiselliin. Siellä hän pelaa kuukausia shakkia - itseään vastaan. Pelistä tulee hänelle henkireikä, josta kehittyy vähitellen äärimmilleen meneväksi pakkomielteeksi. Myöhemmin hän kohtaa laivalla sattumalta maailmanmestarin Mirko Czentovicin. Voittaako tohtori B. vai joutuuko hän uudelleen "shakkimanian" valtaan.”

Esittelyteksti paljastaa juonen kaikessa yksinkertaisuudessaan ja tämän pienoisromaanin teemana on älykkyys. Oppimisvaikeuksista kärsinyt shakin maailmanmestari Mirko Czentovic on lähes luku- ja kirjoitustaidoton, mutta hänen analyyttisyytensä ja kylmähermoisuutensa on vertaansa vailla. Tohtori B. taas on sivistynyt, oppinut mies, joka vankeusaikanaan opiskeli erilaisia shakkitaktiikoita vartijalta varastamastaan kirjasta ja tarinassa tarkastellaan mitä tapahtuu, kun nämä kaksi älykkyydeltään hyvin erilaista pelaajaa asettuvat toisiaan vastaan.

Kirjan sivumäärä jo paljastaa, että kovin syvällisesti asioita ei voida esittää ja kerronta keskittyykin pitkälti tekemiseen, kaikenlainen kuvailu puuttuu lähes tyystin. Teksti ei kuitenkaan ollut liian riisuttua ja minut yllätti se, kuinka tempauduin tähän lyhyeen tarinaan ja miten myötätuntoni kohde ehti vaihdella useampaankin otteeseen. Romaanin juju onkin hyvin erilaisissa päähenkilöissä, jotka molemmat ovat omalla tavallaan äärettömän älykkäitä. Sen miettiminen kumpi päähenkilö on sitten toista älykkäämpi, on sama kuin pohtisi sitä, oliko ensin muna vai kana. Kerta kaikkiaan mielenkiintoinen kirja ja jos pitää lyhyistä teksteistä, niin ehdottomasti suosittelen.

Jälkisanat:

Shakkitarina ilmestyi Stefan Zweigin (1881-1942) kuoleman jälkeen vuonna 1942 ja vähitellen siitä on tullut kansainvälinen bestseller kirjailijan vähäeleisen ja loistavan kerronnan tähden.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 47. Kirjassa on alle 100 sivua.

Ei kommentteja: